tiistai 10. marraskuuta 2009

100 UNOHTUMATONTA KOHDETTA - joita ei kannata tuhlata yksin matkustamiseen



Olen ansiokkaasti pitänyt pystyssä Finnairia, lukuisia muita lentoyhtiöitä ja hotelliketjuja. Ekologinen jalanjälkeni hävettää, vaikka yritän pienentää sitä monella muulla tapaa kuin matkustamalla. Raha ei tee meille pesää, koska sekä minä että junnuni olemme synnynnäisiä reissuajia.


Jos paria seurustelun tunnustelua ei oteta lukuun, olen ollut pian kaksi vuotta sinkkujen kirjoissa. En katso seurusteluksi suhteenpoikasta, jos en ehtinyt matkustaa tarjokkaan kanssa. Minulle yhteinen matka on paljon puhuva testi siitä, voiko suhteesta tulla pidemmän päälle mitään. Se, miten toinen käyttäytyy vieraassa ympäristössä, kertoo todella paljon. Nariseeko tarjokas pikkuasioita, millainen hän on väsyneenä, maistuuko vieras ruoka, mikä häntä kiinnostaa, miten hän suhtautuu vieraaseen kulttuuriin ja vieraisiin ihmisiin, miten hän käyttäytyy esimerkiksi kassajonossa tai lähtöselvityksessä, miten hän suhtautuu aikatauluihin… Voi, kaikki pienetkin asiat kertovat yllättävän paljon.

Nyt yksinoloaikana matkustamiseni on ollut erilaista kuin seurustellessa. Valitsen kohteet ja matkaohjelman eri tavalla. Yksin tai ”vain ystävän” kanssa matkustamisessa korostuu tehokas suorittaminen ja itse paikkaan paneutuminen. Silloin kierretään museoita ja kerätään nähtävyyspisteitä, liikkeellä ollaan aamusta iltaan ja hotellille tullaan illalla nukkumaan. Hotellilla ei ole niin väliä, syödään kun on nälkä. Tällaisia matkoja varten hyviä kohteita ovat mm. Munchen (sori, en osaa laittaa U-umlauttia ), Lontoo, Ateena, Varsova ja Madrid.

Sitten on paikkoja, joiden kohdalla alitajuntani sanoo selvästi, että niihin ei mennä yksin tai ”vain ystävän” kanssa. Ne on varattu yhdessä tärkeän ihmissuhteen kanssa koettaviksi, romanttisiksi paikoiksi. Näissä kohteissa on aivan oma tunnelmansa, omanlainen valo, tuoksu. Rakkaan kanssa matkustamisessa on aivan oma rytminsä ja tuntunsa. Silloin se on viipyilevää nautintoa, verkaisia kävelyjä, käymistä huolella valituissa paikoissa, istuskelua kahviloissa, hyvää ruokaa, kiireetöntä toisen huomioimista kaikin aistein. Matkustaminen on silloin kuin hidas, nautinnollisen kokonaisvaltainen esileikki ennen yhteisiin lakanoihin kietoutumista. Omalla listallani tällaisia kaksin tärkeimmän aikuisihmissuhteen kanssa koettavia paikkoja ovat Rooma, Pariisi, Wien, Praha, Venetsia, Budapest, Barcelona, Nizza, Sorrento…

Nyt pitää pyörähtää matkasivustojen puolelle katsastamaan lentoja pitkälle joululomalle. Levottomuus iski.


Ei kommentteja: